İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi

          

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi deniz canlılarının tanıtımı ve önemi hakkında bilinç oluşturulması amacıyla 22 Ekim 2015 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Ülkemizde amaç, işlev ve tür zenginliği olarak bir ilk olan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi; yönetici odası, 20 kişilik seminer salonu, sergiye hazırlık ve tahnit işlerinin yapıldığı Balıkçılık Biyolojisi Laboratuvarı ve 225 metrekarelik sergi alanından oluşmaktadır. Yalnızca ülkemiz denizlerinden elde edilen balıklar, sürüngenler ve  omurgasız canlılara ait örnekler laboratuvarda sunuma hazır hale getirildikten sonra sergi alanında cam vitrinlerde, cam masalarda ve akvaryum içerisinde özel yöntemlerle sergilenmektedir.

Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi; köpek balıkları, vatozlar, yılanbalıkları gibi nadir ve ilgi çekici balık türlerinin yanı sıra, ahtapot, yengeç, deniz kabukları, mercanlar, süngerler gibi omurgasız türleri de sergilenmektedir. Ayrıca ülkemiz güney sahillerinde üreme alanları bulunan iki tür deniz kaplumbağası türü de Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezinde sergilenmektedir.

Koleksiyon Merkezimizde kurutularak veya koruyucu sıvıların içerisinde tahnit edilmiş 38 adet kıkırdaklı balık türü (köpek balıkları ve vatozlar), 175 adet kemikli balık türü, 40 adet eklembacaklı (yengeç, karides ve ıstakoz) türü, 83 tür yumuşakça (deniz kabukluları, salyangoz ve midye türlerini içerir), 20 tür sünger ve derisidikenliler (denizhıyarı, denizkestanesi ve denizyıldızı) ve 2 tür sürüngen (deniz kaplumbağası) olmak üzere 400’den fazla canlı türü sergilenmektedir. Deniz canlıları koleksiyonun arka planındaki türler ile birlikte toplamda 600 farklı tür içeren koleksiyonumuz; deniz kaplumbağası, beyaz köpek balığı, mersin balığı gibi doğada ki sayıları oldukça azalmış ve nesilleri tehdit altında olan türleri de bünyesinde bulundurmaktadır.

Koleksiyon merkezimiz denizlerimizde bulunan canlı varlıkları tespit edip koleksiyon bünyesine katarak bilim insanlarının ve araştırıcıların hizmetine sunarak bilime katkıda bulunmayı görev edinmiştir.

Toplumun, denizlerimizde yaşayan bu canlıları tanıması, denizel ekosistemdeki sorunların farkına varması ve toplumun her kesiminden vatandaşlarımızın bu konuda sorumluluk bilincine sahip olmasını sağlamak esas hedeflerimiz arasındadır. Açıldığı günden itibaren çoğu öğrenciler olmak üzere her yıl ortalama 10.000 kişiye hizmet vermektedir. Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezine gelen ziyaretçilere sunumlar yapılarak sergilenen deniz canlıları tanıtılmaktadır.

Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilen bilimsel projeler ile birlikte, Koleksiyon Merkezimiz dinamik bir hale gelerek gelişmeye devam etmektedir.

Not: Koleksiyonu oluşturan objelerin tamamı balıkçılar tarafından kazara yakalanmış, balık hallerinden toplanmış ya da bilimsel projeler kapsamında elde edilmiştir. Hiçbirinin yaşamına kasıtlı olarak son verilmemiştir.

 

Okullardan gelecek öğrenci ve öğretmen grupları randevu alarak ve izin formunu doldurarak pazartesi ve çarşamba günleri 9:30-11:00 ve 14:00-15:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebilirler.

Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi Ziyaretçi İzin Formuna ulaşmak için tıklayınız.

 

 

 

 

   

Menüyü Kapat