İzmir Kâtip Çelebi Ünivesitesi Slogan

İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalı

İç sular biyolojisi; iç su ekosistemlerinde yaşayan canlı topluluklarını oluşturan biyolojik kalite elementlerinin (fitoplankton, fitobentoz, su bitkileri, zooplankton, zoobentoz, balıklar ve diğ.), tür çeşitliliklerinin, yaşam birlikteliklerinin, kompozisyonlarının, habitat karakteristiklerinin, coğrafik dağılımlarının, birbirleri ile olan etkileşimlerinin tespit edilmesi ve çevresel koşullar ile ilişkilerinin araştırılmasıdır. Buna ek olarak, su kalitesi ve ötrofikasyon, istilaci türler ile mücadele, ekosistem koruma, göl ve sulak alan yönetimi alanlarında bilimsel çalışmalar yapmaktır. Doğal göller, akarsular, yeraltı suları ve kaynaklar, yapay su ekosistemleri (baraj gölleri, göletler, ekolojik bahçe havuzları vs.) ve karasal alanlarda lokalize olmuş acı, tuzlu veya tatlı su içeren diğer sulak alanlar araştırmalarımızın odaklandığı başlıca habitatlardır.

Ülkemiz iç su havzalarında bütünleşik su yönetim planlarının oluşturulmasına yönelik devlet destekli biyolojik izleme projeleri, sürdürülebilir su ürünleri üretimi gerçekleştirilmesine yönelik Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Projeleri ve yerel yönetimlerin içme suyu havzaları izleme ve yönetimi projeleri gibi birçok alanda bilimsel faaliyet gösteren İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalında aynı zamanda TÜBİTAK ve BAP destekli araştırma projeleri de yürütülmektedir.

İç Sular Biyolojisi Ana Bilim Dalında gerçekleştirilen araştırma çalışmaları Deniz ve İç Su Bilimleri Laboratuvarında gerçekleştirilmektedir.

 

 

Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri:

Menüyü Kapat